Vi har frågat Zuii Organic's makeup artist Camilla Jönsson om hur man gör en fin sotad ögonsminkning - en perfekt look till säsongens kommande fester. Lär dig knepen för att få till en snygg sotning!

BÖRJA MED ÖGONSMINKET Till att börja med så startar jag alltid med att göra ögonen först - och sist foundation. När man arbetar med mycket ögonskugga ramlar det ofta ner lite ögonskugga under ögat, som är svårt att få bort när man redan lagt foundation, concealer och puder, och ögat ser istället trött och tungt ut. Börja därför med ögonen först, och ta sedan en bomullspad med lite primer, ansiktsvatten eller liknande och svep bort alla rester från ögonskuggan under ögat när du är klar. 

GRUNDA ÖGONLOCKEN Först och främst innan du börjar att göra en sotning, se till att ytan på hela ögonlocken är ren och jämt återfuktad. Efter det så är det bra att lägga någon typ av bas, förslag på detta är Liquid Foundation eller min favorit Concealer-pennan. Trots att concealern är i pennform så är den otroligt krämig och väldigt lätt att använda.

Ta lite produkt på en pensel och lägg ett jämt, lätt lager på ögonloacket upp till brynbenet. Använd en nyans som är så lik din naturliga hudton som möjligt.

Lägg sedan lite puder på hela ögonlocket för att minimera risken att ögonskuggorna samlas i veck, man vill helst lägga "lagom" mycket produkt. Om du skulle lägga alldeles för mycket puder blir det svårt att få skuggan att fästa. 

SUDDA ÖGONSKUGGAN Bestäm sedan om du vill att din sotning ska gå i svartgrå skala eller brun skala. Om du har en Quad-palett har du flera fina färgkombinationer där. Zuii har även Duo-paletter och Solo-ögonskuggor.

Beroende på hur intensiv sotning du vill ha så kan du börja med att lägga den näst mörkaste färgen från ögonvrån och sudda uppåt mot ögonbrynet med en mjuk pensel. Blir resultatet för hårt har du troligen använt för lite puder i underlaget.

Applicera samma färg, eller välj en mörkare nyans, på hela locket. Sudda sen in den mörkaste färgen från ögonvrån och upp men se till att behålla lite av suddiga kanter av den ljusare färgen för att få en mjuk övergång mellan alla färgerna. 

INTENSIV EFFEKT För ytterligare intensiv effekt kan du lägga en kajalpenna längs med hela ögonkanten i övre fransraden och även nedre fransraden om du trivs med det. Sudda kajalen med en tops för att blanda in med resten av ögonmakeupen. 

Avsluta med att böja fransarna och lägga ett tjockt lager av mascara!

 

Camilla Jönsson är makeup artist och hårstylist med gedigen erfarenhet som valt att arbeta med makeup från Zuii Organic. Camilla har synts i bland annat tidningarna VOGUE, ELLE, L'officiel och Marie Claire. Utöver sitt arbete är hon även involverad i välgörenhetsorganisationen The Perfect World Foundation som arbetar med att bevara vår planets biologiska mångfald.

Följ Camilla på instagram @camillahair

www.camillajonsson.se